学術情報
抗酸化に関する論文
- 「羅漢果抽出エキスを用いた甘味代替薬の抗酸化作用」
Prog.Med.2000:20,2253-2257 - 「Sweet Elements of Siraitia Grosvenori Inhibit Oxidative Modification of Low-Density Lipoprotein」
J.Atheroscler.Thromb.2002: 9,114-120
抗発ガンに関する論文
- 「Anticarcinogenic activity of natural sweeteners, cucurbitane glycosides, from Momordica grosvenori」
Cancer Letters 2003:198,37-42 - 「Modifying effect of Siraitia grosvenori extract on piperonyl butoxide-promoted hepatocarcinogenesis in rats」
The Journal of Toxicological Sciences(J. Toxicol. Sci) 2008:33(2),197-207 - 「Suppressive effect of Siraitia grosvenorii extract on dicyclanil-promoted hepatocellular proliferative lesions in male mice」
The Journal of Toxicological Sciences(J. Toxicol. Sci) 2009:34(1),109-118
甘味質に関する論文
- 「Transglycosylation of Mogroside V, A Triterpene Glycoside in Siraitia grosvenori, by Cyclodextrin Glucanotransferase and Improvement of the Qualities of Sweetness」
J. Appl. Glycosci.2005: 52.247-252 - 「羅漢果配糖体の甘味特性およびその改善」
日本食品科学工学会誌,2006:53(10),527-533
抗糖尿病に関する論文
- 「Triterpene Glycosides of Siraitia grosvenori Inhibit Rat Intestinal Maltase and Suppress the Rise in Blood Glucose Level after a Single Oral Administration of Maltose in Rats」
J Agric Food Chem.2005 Apr 20;53(8):2941-6 - 「Antidiabetic effect of long-term supplementation with Siraitia grosvenori on the spontaneously diabetic Goto-Kakizaki rat」
Bri J Nutr 97:770-775,2007
抗アレルギーに関する論文
- 「Effect of Lo Han Kuo (Siraitia grosvenori Swingle) on Nasal Rubbing and Scratching Behavior in ICR Mice」
Biol.Pharm.Bull 2005:28,238-241
その他
- 「砂糖代替甘味料:羅漢果(ラカント)」
Functional Food 2008:2(1)32-38 - 「糖尿病患者における甘味料「ラカントS」の血糖値、インスリン値に及ぼす影響」
日本病態栄養学会誌 2009:12(1), 41-49 - 「Digestion and Absorption of Siraitia grosvenori Triterpenoids in the Rat」
Biosci Biotechnol Biochem 2010:74(3),673-676 - 「「羅漢果の甘味料への活用」
機能性植物が秘めるビジネスチャンス(書物) - 「天然・低糖質を実現するサラヤの羅漢果製品群「ラカントシリーズ」」
月刊フードケミカル.2017:11.75-89 - 「サラヤが進めるロカボ「ラカント」および「へるしごはん」の開発」
月刊フードケミカル.2018:2.32-36 - 「長寿の神果「ラカンカで実現するおいしさと健康」」
月刊フードケミカル.2018:12.28-31